Svaret är välfärd | Val 2022

Svaret är välfärd

Sverige måste fungera. Därför driver Kommunal en facklig valrörelse.

Bli en del av valrörelsen!

Alla kan göra något för att få Sverige att fungera. Ring en kollega, prata med någon på din arbets­­plats, affischera, delta i torg­­möten eller ta bara del av de bästa argumenten och sprid dem överallt. 

Välfärden ska vara på allas läppar!

Kommunal ska ta stor plats i samhälls­debatten genom att prata om de frågor som är viktigast för medlemmarna i Kommunal. Men tomma ord från politiker ger inte medlemmarna bättre förutsättningar. Därför driver vi en facklig valrörelse – vi ska syna de olika partiernas ställnings­taganden. På så vis kan vi jobba för politiska reformer som bekämpar kostnads­press, vinstjakt, ohållbara scheman och minutstyrning.

Porträtt av Malin Ragnegård.
Malin Ragnegård, ordförande fackförbundet Kommunal

Kommunals viktigaste frågor i valrörelsen

🙅‍♀️⏱ Ordning och reda i välfärden

Efter år av marknads­styrning är det dags att återta kontrollen över välfärden. Det behövs ökad insyn och bemannings­­rikt­linjer som gör att resurserna används rätt. Tilliten behöver flyttas från marknads­lösningar till medarbetarna. Minutstyrningen ska avskaffas.

💰🚑 Investera i välfärden

Underbemanningen inom skola, vård och omsorg skapar stress och leder på sikt till en sämre välfärd för medborgarna. Det behövs investeringar och resurserna ska gå till fler arbets­kamrater, trygga anställningar, hållbara arbets­tider och en robust välfärd med luft i systemet. 

🤒🛌 Avskaffa karensavdraget

Ett arbete i välfärden innebär ofta en ökad risk för att utsättas för smitta samtidigt som arbetets natur gör att du inte kan jobba från hemmet. Det här skapar en orättvisa där medlemmar straffas ekonomiskt när dom blir sjuka på jobbet. Därför ska karensavdraget avskaffas.

Underbemanning, omänskliga scheman och brist på återhämtning. Ju fler vi är, desto större krav kan vi ställa.

Frågor & svar

Varför driver Kommunal en facklig valrörelse?

För att välfärden ska vara på allas läppar helt enkelt! Det gör vi genom att prata om de frågor som är viktigast för medlemmarna i Kommunal och genom att syna de olika partiernas ställningstaganden.

Går det att hjälpa till i valrörelsen?

Ja, självklart! Vi ska genomföra 250 000 tusen samtal, synas på gator och torg och ta en stor plats i samhällsdebatten. Här kan du skriva upp dig!

Vilka frågor tycker Kommunal är viktigast?

Avskaffa karensavdraget är den fråga som kanske syns och hörs mest. Förutom det kräver vi ordning och reda i välfärden och investeringar i välfärden. Det betyder att vi kräver att politikerna bekämpar kostnadspressen, vinstjakten, ohållbara scheman och minutstyrning.

Varför är det viktigt att vara medlem i Kommunal?

Därför att vi är som mest framgångsrika när vi går samman och ställer krav. Sedan har vi även mängder av andra fördelar och förmåner. Det tar bara en minut att bli medlem, gå med här!

Vilket parti är det som styr Sverige idag?

Regeringens styrs av Socialdemokraterna, Magdalena Andersson är statsminister.

Varför gör inte regeringen mer för välfärden?

I riksdagen, som fattar beslut om vilken budget regeringen ska arbeta efter, har inget parti majoritet. Det betyder att bra förslag för välfärden alltså kan röstas ned, därför är det extra viktigt att rösta på ett välfärdsvänligt parti.

Vilka partier är välfärdsmotståndare?

Alla partier prioriterar inte välfärdsfrågor. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är de partier som oftast röstar ned förslag som skulle förbättra välfärden.

Vad är det för skillnad på valen i höst?

Det finns tre val att rösta i: Riksdagsvalet, regionvalet och kommunvalet. Du röstar i alla val samtidigt (men tänk på att du kan ändra dig genom att rösta igen, enda till vallokalerna stänger). För information om skillnaden mellan valen, läs mer här.

Kan vem som helst rösta?

Även icke-medborgare kan oftast rösta i kommun- och regionvalet, medan riksdagsvalet kräver medborgarskap. Här kan du läsa mer.

Går det att få valinformation på olika språk?

Ja, valmyndigheten har tagit fram information på flera olika språk, läs mer här.